Schippersdienst in de Grote Kerk

Op zondag 8 september wordt om 11.00 uur een Schippersdienst gehouden in de Grote Kerk in Drachten. Deze dienst is een samenwerking van de Protestantse Gemeente en de Doopsgezinde Gemeente.

Op zondag 8 september wordt om 11.00 uur een Schippersdienst gehouden.

Schippersdienst in de Grote Kerk

Op zondag 8 september vindt er, in het kader van het Skûtsjejier, een schippersdienst plaats in de Grote Kerk. De dienst begint om 11.00uur, om 10.00uur staat de koffie klaar. Het thema van de dienst is "In weer en wind...". Lezingen: Psalm 1 en Mattheüs 14:22-23.

De schippersdienst is een samenwerking van de Protestantse Gemeente en de Doopsgezinde Gemeente. Ds. Andries Bakker en mw. Aukje de Bildt gaan voor in de deze dienst.

Medewerking wordt verleend door het Christelijk Zoutkamper Mannenkoor onder leiding van Jan Werkman. Organist is Sjaak de Wind.

Vroeger had Drachten een vaart dwars door het dorp. Deze vaart verdeelde Drachten in een Noorder Dragten en een Suyder Dragten. De schippers die in hun skûtsjes door de vaart de turf vervoerden naar elders, meerden op zaterdagavond aan in het dorp. Ze bezochten dan de kapper, deden de broodnodige boodschappen en bezochten op zondag de diensten in de Grote Kerk (toen waarschijnlijk nog Nieuwe Kerk geheten) en in de Doopsgezinde Vermaning. Beide kerken herinneren hier nog aan: De Grote Kerk heeft als windwijzer drie turven; de Doopsgezinde Vermaning heeft als windwijzer een zeilschip.
Het was veilig, zo midden in het dorp. Op de buitenwateren kreeg je als schipper te maken met "weer en wind". Wat doe je dan: bang zijn of vertrouwen? Is je geloof een ankerpunt in je door "weer-en-windreis"?

 

Het Skûtsjejier is een inititatief van Gemeente Smallingerland en wordt mede georganiseerd door:

  • Sktsje Het Bruine Leven
  • Drachtster skutsje
  • Skutsjeverhuur de Verandering
  • Smelne's Erfskip
  • Museum Drachten
  • Beleef Bibliotheek Drachten
  • Sktsje de Rot
  • Sktsje d'Halve Maen
  • De Jonge Trijntje

Wilt u sponsor worden? Zou u, op wat voor manier dan ook, een bijdrage willen leveren?
Vraag naar de mogelijkheden voor sponsoring en kom in de spotlight te staan op Skûtsjejier 2013!
Stuur een e-mail naar skutsjejier2013@smallingerland.nl of bezoek de contactpagina.