Vlootschouw

Op 24 mei vindt de eerste Vlo(o)tschouw van Drachten plaats in de Parkwijkvijver! Een niet te missen evenement waar kinderen van diverse basisscholen uit Smallingerland met hun zelfgebouwde vlotten varen op de vijver.

Kunst- en erfgoedproject voor kinderen

Vlootschouw

24 mei is het zover! Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Hilda Klaassen zijn door basisschoolkinderen uit Smallingerland 15 vlotten gebouwd met zeilen als schilderijen. Deze vlotten worden de 24ste te water gelaten in de Parkwijkvijver in Drachten. De kinderen varen op hun bouwsels in optocht en laten trots hun kunstwerken aan het publiek zien.

De vlotten het beschilderde zeilen met thema's duurzame energie, zon, water en wind. Ook hebben de kinderen "zeilbootjes" gemaakt van afvalmateriaal. Deze bootjes zijn natuurlijk ook te bewonderen tijdens dit evenement.

De kinderen zijn aanwezig vanaf 19.00uur om hun vaartuigen klaar te maken. Tussen 20.00-20.30uur wordt het startsein door wethouder Nieske Ketelaar gegeven voor de afvaart. De kinderen varen een rondje door de vijver en wisselen met een volgende groep kinderen. Natuurlijk wordt het evenement omlijst met muziek.

Scholen die participeren zijn: Montessori, het Mozaiek, de Sjalom, het Anker, de Meander, de Skule, de Wijngert, de Lucasschool, de Wiekslag en de Barte.

Achtergrond:
Het vlootschouwproject is een kunst- en erfgoed educatie project voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Verschillende onderwerpen komen aan de orde zoals erfgoed, techniek en duurzaamheid. Daarbij wordt de vraag gesteld: "waar werden skûtsjes gebouwd en hoe deden ze dat?". En de volgende vraag is dan natuurlijk: "Kunnen we zelf iets bouwen dat drijft en kan varen?" Bouwen wordt gedaan van restmateriaal en/of afvalmateriaal.

De kinderen gaan informatie verzamelen over skûtsjes door excursies naar o.a. de werf op Buitenstvallaat. Ook worden sprekers uitgenodigd in de klas die mooie verhalen kunnen vertellen over de skûtsjes en belevenissen en die uitleg kunnen geven aan de hand van oude bouwtekeningen. Daarnaast wordt in de klas aandacht besteed aan techniek en energie in de vorm van kleine proeven als "waarom blijft iets drijven?" en "hoe werkt de wind?".

Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag met het bouwen van een vlot en bootjes van afvalmateriaal. De zeilen worden kunstobjecten met beeldelementen als water, wind, zon er op geschilderd. Op deze manier worden erfgoed, kunst, duurzaamheid en techniek samengebracht in dit project.

 

Het Skûtsjejier is een inititatief van Gemeente Smallingerland en wordt mede georganiseerd door:

  • Sktsje Het Bruine Leven
  • Drachtster skutsje
  • Skutsjeverhuur de Verandering
  • Smelne's Erfskip
  • Museum Drachten
  • Beleef Bibliotheek Drachten
  • Sktsje de Rot
  • Sktsje d'Halve Maen
  • De Jonge Trijntje

Wilt u sponsor worden? Zou u, op wat voor manier dan ook, een bijdrage willen leveren?
Vraag naar de mogelijkheden voor sponsoring en kom in de spotlight te staan op Skûtsjejier 2013!
Stuur een e-mail naar skutsjejier2013@smallingerland.nl of bezoek de contactpagina.