Shantykoren festival

Bijna traditie in Drachten: het Shantykoren festival! Door het gehele centrum van Drachten en bij diverse verzorgingstehuizen treden Shantykoren op uit binnen- en buitenland.

Achtergrond

Shantykoren festival

Voor één dag is Drachten weer een bruisende havenstad waar de zeemansliederen en shanty’s te horen zijn.

Op zaterdag 28 september doen 16 koren en groepen Drachten aan en nemen het publiek mee in de tijden van vroeger toen de shanty’s gezongen werden met het aan boord brengen van de lading en de heimweeliederen die na het werk aan boord gezongen werden. Heimwee naar huis. Maar ook de ruige shanty’s van de havenkroegen en het passagieren in de havens.

Zingen verbindt mensen en zo is het prachtig dat er zoveel shantykoren en groepen zijn die graag naar Drachten komen om het festival tot een succes te maken.
Een warm ontvangst wacht hen in @Holdert waar de koffie en broodjes klaar staan en aan het eind van de dag een Captains diner.

Uit Noord Kennermerland komt de groep Onstuimig Schuim, die niet alleen prachtig zijn om naar te luisteren, maar ook hun kledij en het betrekken van het publiek bij hun optredens is verrassend. Uit Drachten komen de Peijesjongers, die vorig jaar nog een succesvol Shantyfestival georganiseerd hebben en de Brêgesjongers uit Opeinde. Zij zijn dit jaar druk geweest met een jubileumopvoering van hun koor samen met de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle. Samen zijn zij de deelnemende koren uit de omgeving en helpen de organisatie met vrijwilligers om het festival tot een succes te maken.

Verder zijn o.a. De Headammers uit St. Nicolaasga, Scheepsfolk uit Den Helder, Het Leeuwarder shantykoor en de Groningse Ollerommervlintboksems uit Ulrum present in Drachten.
De Hellingbazen zorgen met een vijftal aantal andere koren voor een goede geluidsinstallatie. De viermansformatie Paddy’s Passion komt uit Harderwijk e.o. en is bekend op festivals in binnen- en buitenland en zij zingen naast hun shanty’s Iers repertoire en nemen het publiek mee op reis over zee.

Piraterij is er ook! Storm en Averij komt uit Muggebeet en de mannen van ShantyCrew Buitenboord uit Zwolle brengen in een kleine formatie veel sfeer. Vanuit Duitsland komt het Shantychor Oldenburg.

Het gemengde koor De Kaapstander uit Oudewater en het Visvrouwenkoor de Spitsters uit Harlingen zorgen ervoor dat ook de vrouwen vertegenwoordigd zijn op het festival. De Spitsters zijn ’s morgens van 10.45-11.30 uur eerst nog net als een aantal andere  koren te beluisteren tijdens een koffieconcert in de zorgcentra van Drachten, o.a. Bertilla, Rispinge, de Warrenhove en  de Wiken.

Alle koren worden om 12.15 uur welkom geheten door de wethouder van Cultuur, Nieske Ketelaar en na de samenzang van een aantal Shanty’s o.l.v. een dirigent verspreiden de vissersvrouwen en zeelieden zich in het Centrum van Drachten naar de  podia, waar gezongen wordt tot 17.00 uur. De vrachtwagenpodia worden belangeloos beschikbaar gesteld door Verhuisbedrijf Prinsen. Ook AH de Wiken, dierenspeciaalzaak Jonkman en 't Holdert sponsoren deze bijzondere dag!

Dus kom naar Drachten en geniet van dit prachtige festival. U bent van harte welkom!

Het Skûtsjejier is een inititatief van Gemeente Smallingerland en wordt mede georganiseerd door:

  • Sktsje Het Bruine Leven
  • Drachtster skutsje
  • Skutsjeverhuur de Verandering
  • Smelne's Erfskip
  • Museum Drachten
  • Beleef Bibliotheek Drachten
  • Sktsje de Rot
  • Sktsje d'Halve Maen
  • De Jonge Trijntje

Wilt u sponsor worden? Zou u, op wat voor manier dan ook, een bijdrage willen leveren?
Vraag naar de mogelijkheden voor sponsoring en kom in de spotlight te staan op Skûtsjejier 2013!
Stuur een e-mail naar skutsjejier2013@smallingerland.nl of bezoek de contactpagina.