Turfrace

Op 27 april wordt een spectaculaire race georganiseerd tussen zo'n 15 skûtsjes die op Drachtster scheepswerven gebouwd zijn. Deze skûtsjes zeilen een route langs diverse dorpen in Smallingerland met start en finish in de Drachtstervaart ter hoogte van het Slingepark.

Turfrace

Drachten heeft een belangrijke plek in de historie van het skûtsje. Dat blijkt wel uit het feit dat van de skûtsjes die meezeilen met het SKS kampioenschap er twaalf van de veertien in Drachten zijn gebouwd en van de ruim zestig skûtsjes die meedoen met het IFKS komt ongeveer de helft van oorsprong uit Drachten.

17 van oorsprong in Drachten gebouwde skûtsjes komen op 26 april terug naar Drachten om op zaterdag 27 april deel te nemen aan een spectaculaire cultuurhistorische zeilwedstrijd. In de Drachtstervaart, ter hoogte van het Slingepark, zullen de skûtsjes starten met de Turfrace. De bedoeling is dat de skûtsjes, die in vroeger jaren gebouwd zijn als vrachtschepen, op verschillende locaties turf moeten laden en lossen. Dit gebeurt in de dorpen langs de route. Voor de skûtsjebemanningen geldt dat alleen gevaren mag worden met spier- en windkracht. Op de diverse locaties die de schepen aandoen wordt lading geladen en gelost. Klik hier voor het promotiefilmpje van de Turfrace.

Drachtstervaart, Slingepark
Het spektakel rondom de Turfrace begint al op vrijdagavond 26 april. De 17 skûtsjes die met elkaar de strijd aangaan komen vrijdagmiddag en -avond al aan in de Drachtstervaart en zijn dan te bewonderen.
Op vrijdagavond en zaterdag de hele dag zijn er diverse activiteiten. In het Slingepark staat bijvoorbeeld een feesttent, is er muziek en lekker eten en drinken.
Zaterdagochtend om 08.00u is er palaver voor de 17 schippers en om 09.00u lost de Commissaris van de Koningin, John Jorritsma, het startschot. Start en finish vinden plaats in de Drachtstervaart omgeving Slingepark. Rond en na de finish is er groot feest in het Slingepark met een nautische markt, bands en artiesten,waaronder de Peije Sjongers uit Drachten, De Spitsters uit Harlingen en Dubbel Twa.Ook de Healers zullen hun opwachting maken tijdens de "afterparty" in de grote tent in het Slingepark.

In Oudega staat voor de bemanningen een kraampje met bakbrogge. De Wellingbar is ingericht als stempelpost. Alde Gea SjongersVoor het vervoer van de vracht over land rijden een aantal oldtimers rond en zorgen twee kruiers met pipegaeltsje voor het turfvervoer en ander transport. De Alde Gea Sjongers zorgen voor de muzikale omlijsting en schilderclub It Bûthûs zorgt voor een artistieke bijdrage. Tevens is er een oogstrelende fototentoonstelling over het "oude" Oudega te zien. Om het sfeerplaatje compleet te maken zijn de vrijwilligers gehuld in klederdracht en ligt er in de haven een skûtsje die bezichtigd kan worden.

Bregesjongers

 Opeinde is een spectaculair punt in de Turfrace, want de skûtsjes passeren Opeinde tweemaal. Dat betekent 2x mast strijken en opdraaien! De tocht door het Opeinder Kanaal zal voor de schippers en bemanningen het zwaarste deel zijn. Met gestreken mast moet ongeveer anderhalve kilometer op handkracht afgelegd worden. In Opeinde worden kazen geladen door de skûtsjes. Een ponywagen zorgt voor het kaastransport. Toeschouwers die niets willen missen van de race kunnen bij de loswal onder het genot van een kopje koffie of thee de schepen op een paar meter afstand voorbij zien komen.
Ook hier is een shantykoor om de festiviteiten op te luisteren, De Brêgesjongers. Leerlingen van de basisscholen leveren een artistieke bijdrage met de door hen beschilderde kazen.

In Rottevalle arriveren de eerste skûtsjes rond 11.30u. Zij worden feestelijk ontvangen in de haven. De start van het feest tePiipegealtsje sjongersr ere van het 200-jarig bestaan van de Compagnons valt hiermee samen. Ruime 20 schilders werken samen aan een schilderij van de oude haven van Rottevalle. Ga lekker rondsnuffelen op de braderie, de rommelmarkt en de vrijmarkt! Voor de kinderen is er onder andere een springkussen. De Piipegaeltsje Sjongers maken het feest compleet. De festiviteiten vinden hier plaats tussen 11.00-14.30uur.

Smalle Ee is het punt waar de bemanningen zandzakken moeten laden. Het wordt passen en meten in de haven onder het motto: "wie het eerst komt, het eerst maalt". Er is een jaarmarkt zoals die in vroeger jaren ook op Smalle Ee voorkwam met een heuse draaimolen en een onvervalste Kop-van-Jut. De bewoners van Smalle Ee hullen zich speciaal voor deze gelegenheid in klederdracht en beelden allerlei beroepen uit. Voor de jeugd worden diverse spelletjes georganiseerd. Natuurlijk ontbreekt ook hier een shantykoor niet, want hier treedt het Abel Tasmankoor uit Sebaldeburen voor u op!

Op Buitenstvallaat, bij Scheepsbouw Van der Werff, moeten alle schippers na de lunchtijd enkele klinken slaan in "De Jonge Trijntje". Op de werf is dan ook een demonstratie zeiltanen te zien. Ook hier is een optreden van een shantykoor!

Parkeren:Wij adviseren bezoekers om zoveel mogelijk op de fiets naar de evenementen te gaan. Mocht u toch met de auto komen, volgt u dan de borden "Parkeren Evenement" en de aanwijzingen van onze verkeersregelaars.
kaart turfrace

Deelnemende schepen:

Het Skûtsjejier is een inititatief van Gemeente Smallingerland en wordt mede georganiseerd door:

  • Skûtsje Het Bruine Leven
  • Drachtster skutsje
  • Skutsjeverhuur de Verandering
  • Smelne's Erfskip
  • Museum Drachten
  • Beleef Bibliotheek Drachten
  • Skûtsje de Rot
  • Skûtsje d'Halve Maen
  • De Jonge Trijntje

Wilt u sponsor worden? Zou u, op wat voor manier dan ook, een bijdrage willen leveren?
Vraag naar de mogelijkheden voor sponsoring en kom in de spotlight te staan op Skûtsjejier 2013!
Stuur een e-mail naar skutsjejier2013@smallingerland.nl of bezoek de contactpagina.